Hvorfor køre dit haveaffald på genbrugspladsen, når du kan bruge det til noget funktionelt, æstetisk og godt for biodiversiteten?
Vi har nævnt dem før, og vi kommer nok også til at nævne dem igen. Kvashegn er nemlig bare fantastiske.
Kvashegnet kan være et rumskabende element, det kan være et espalier for klatrende panter, det kan være en lægiver, og det kan agere som levested for pindsvin, småfugle, insekter og svampe!
Kvashegnet kan bruges som espalier, som rumskaber, som lægiver og som biodiversitets forkæmper. Kvashegnet er et hjem for mange insekter, småfugle, svampe og dyr, såsom pindsvinet. Der er visse insekter og smådyr, som har behov for et fristed fra vinterens kulde og diverse rovdyr, og som med fordel kan overvintre i et kvashegn. Kvashegnet er også genialt, hvis du har træer og buske i din have, som nyder en beskæring.
Hvordan?
Kvashegnets grundelementer er simple. Du skal bruge et vis antal stolper, alt efter hvor langt dit hegn skal være, og du skal bruge kvas til at fylde dit hegn.
Hvilke stolper skal du bruge?
Vi anbefaler stolper, som kommer fra træ, der har et højt indhold af garvesyre. Garvesyre er med til at imprægnere træet og dermed udskyde forrådnelsesprocessen. Vi anbefaler eg eller robinie.
Du skal overveje hvilke tykkelser dine stolper skal have. Det er vigtigt dit kvashegn holder i mange år, derfor skal du sørge for at bruge stolper, som er stærke, og derfor også stolper med en vis tykkelse. Stolperne skal også kunne holde alt kvaset på plads, derfor skal de have en vis styrke og stabilitet – det kommer oftest med tykkelsen.
Stolperne bestemmer også højden på dit kvashegn. Jo længere dine stolper, jo højere dit hegn. Vi anbefaler træpæle med en højde på cirka 2 meter, da pælene skal bankes ned i jorden. Hvis du gerne ville have et friseret kvashegn, anbefaler vi, at du bruger robiniepæle, da de ikke er krogede. En lige træpæl giver et mere roligt look.
Hvor bredt skal det være?
Der findes ikke et rigtigt svar. I den sidste ende handler det meget om, hvilket udseende du gerne ville have.
Et tykt kvashegn kan hurtigt stjæle opmærksomhed, da det nemt kan komme til at fylde. Du kan overveje at stramme kvashegnet lidt op, så i stedet for, at det skal være 1 meter tykt, så prøv at få det ned på en 40-50 cm. Hver opmærksom på, at det kræver en del materiale, hvis du ønsker et bredt kvashegn. Til gengæld er der plads til flere insekter og smådyr.
Hvad er kvas?
Kvas kan være mange ting – dog er det primært haveaffald. Ved at overveje, hvad du bruger som kvas, og hvordan du placerer kvaset i dit hegn, kan dit kvashegn blive ret stilrent. Du kan endda studse dit kvas med en grensaks. Så ja, du kan virkelig give dit kvashegn et velpasset og friseret udtryk, hvis det er det du ønsker. Brug lange grene mellem hver bærende træstolpe, så det mindre kvas ikke falder ud. Læg generelt de store grene i bunden og ud til siden. Fyld gerne midten af dit hegn op med det haveaffald, som er til den mindre side. Grenene, du bruger, kan være af alle træsorter, og resten kan være blade, kviste, afklip, mindre grene, det er kun kreativiteten, som lader dig begrænse.
Du kan altid lave et kvashegn! Men overvej gerne følgende:
Du skal have kvas til at fylde dit hegn, så planlæg eventuelt en kvashegns-bygge-dag i anledningen af en beskæringsdag.
Insekter, pindsvin og småfugle finder ly og læ i et kvashegn, overvej derfor at bygge dit kvashegn i foråret eller om sommeren, så bofællerne har god tid til at indrette sig inden vinteren.
Et kvashegn kan være et løbende projekt. Du behøver ikke at blive færdig med dit kvashegn med det samme, du kan sagtens fylde kvas i hegnet løbende. Det anbefales egentlig, at du fylder lidt på dit hegn hvert år – kvaset falder sammen, da noget af kvaset formuldes med tiden. Du kan godt regne med, at kvashegnet er en sikker kilde til at komme af med lidt haveaffald hvert år.
Hvordan kommer du i gang?